Удружење Тимочана и Крајинаца

удружење грађана

Основано је 1925. у Београду, с циљем да допринесе развоју завичаја, бољитку живота и интеграције студената и придошлица у Београд. Члан 7 Правила Удружења Тимочана и Крајинаца налаже: …да (удружење) помаже развитку интелектуалном, моралном, материјалном и социјалном свих Тимочана и Крајинаца, ма где се они налазили, а специјално у Београду, и да ради на одржавњу и развијању добрих особина нашег краја.”

Први председник удружења био је судија Русомир Јанковић, пореклом из Књажевца. Од 1938. функционисао је и пододбор у Књажевцу.

Удружење је током вишедеценијског рада организовало различите културне и образовне догађаје – предавања и саветовања, изложбе, књижевне вечери, промоције и презентације у Београду, а и посете и дружења у завичају. Од оснивања чланови удружења били су многи угледни Тимочани и Крајинци, лекари, правници, судије, инжењери, професори, уметници…

У Београду и околини живи око 15.000 људи пореклом из тимочког, борског и неготинског краја. Удружење броји преко 1.000 активних чланова из Бољевца, Књажевца, Сокобање, Зајечара, Кладова, Неготина, Бора и Мајданпека.

Чланови удружења окупљају се сваке године, крајем марта или почетком априла, када се у оквиру Завичајних дана презентује културна баштина њиховог краја.