Хорватовић, Ђуро

Ђуро Хорватовић (1835–1895)
генерал, министар војни, посланик у Петрограду

Рођен је у Новој Градишки (Хрватска). Школовао се и васпитавао као син аустријског официра, па је каријеру почео у царској војци. Када је 1862. дошао у Србију, где је било мало школованих официра, постао је ађутант кнеза Михаила Обреновића, а онда је службовао у разним местима у Србији. Од 1867. био је на служби у Књажевцу више пута.

Хорватовић је један од најзначајнијих стратега и команданата српске војске у српско-турским ратовима 1876−1878. Командовао је Књажевачком војском, па Тимочким корпусом. Био је чврстог карактера и строг командант, али изузетно правичан. Увек је командовао са пиштољем у руци. У рату је положаје бранио с невероватном упорношћу и у безизлазним ситуацијама. Као херој и прослављени бранилац Књажевца уживао је поштовање и дивљење војника и официрског кора. Иако није успео да одбрани Књажевац од турског пустошења 1876, извојевао је многе друге победе у овим ратовима.

Једна улица у Књажевцу носи име Ђуре Хорватовића.

Први и Други српско-турски рат (1876-1878) вођени су са циљем да се области у којима живе Срби припоје Кнежевини Србији и да се тако оствари ослобођење и уједињење српског народа на Балкану.

У Првом српско-турском рату 1876, недовољно обученом српском војском у тимочкој области, Тимочком војском, командовао је пуковник Милојко Лешјанин, а Књажевачким одредом потпуковник Ђура Хорватовић. Књажевац је представљао важну стратешку тачку. Требало је зауставити продор Турака у долину Тимока и даље у Србију, па се тако у борбама око Књажевца решавала и судбина Србије. Књажевачки одред заузео је турско утврђење на Бабиној глави и Пандиралу и успевао месец дана да задржи турске трупе на Тресибаби.

Борбе у Књажевцу вођене су читава три дана, али је седам пута бројнија турска војска успела да уђе у варош. Како није стигла обећана помоћ других јединица српске војске, Хорватовић је био принуђен да изда наредбу за повлачење. Турци су за само три дана похарали и попалили читаву варош, поубијали све живо што се у њој затекло и за собом оставили пустош. Падом Књажевца српска војска изгубила је једну од најзначајнијих битака у овом рату. Чак и моћне европске државе сматрале су да је за Србију рат изгубљен.

Битке у околини Књажевца, на Бабиној глави и превоју Свети Никола, одлучујуће за даљи исход ратних операција у Другом српско-турском рату, водио је Тимочки корпус, на челу са Ђуром Хорватовићем.