Хор

(грч. choros – коло)
група певача који заједно певају

Први школски хорови настали су 1842, са увођењем школске славе на дан Светог Саве. Први гимназијски хор основан је кад и Гимназија, 1871.

Прва певачка дружина формирана је при Књажевачкој омладини 1891. Из ње касније настају Књажевачко певачко друштво и Радничко певачко друштво, али су се оба након више година рада прикључила Певачком друштву „Краљ Стефан Дечански“, основаном 1905. Био је то мешовити хор од 50 до 70 чланова, који је на репертоару имао световне и духовне композиције. У наредних 40 година, осим у време ратова, активно је наступао у Књажевцу и гостовао у другим градовима и у иностранству. После Другог светског рата већина чланова приступила је хору Књажевачког аматерског позоришта, који је радио до 1953.

При Дому културе  основан је 1983. градски хор. У исто време почео је да ради и дечји хор Дома културе, али се брзо угасио.

Мешовити градски хор „Краљ Стефан Дечански“, чији је диригент била Мартина Милошевић имао је тридесетак чланова и са великим успехом учествовао на хорским смотрама и државним и међународним такмичењима.

Поред градског хора, у граду постоје и школски хорови, црквени хор, хор културно-уметничког друштва пензионера „Сунчана јесен” и неколико певачких група које негују изворну народну музику.