ИМТ

индустрија машина и трактора, улица 22. децембар 25

У Књажевцу је 1950. основана занатска радионица за поправке и одржавање пољопривредних алата за земљорадничке задруге. Из ње се развила занатска радионица „Металац“, која је опслуживала руднике угља, па Фабрика машина и ливница. Њеном интеграцијом са фабриком трактора ИМТ Београд 1970, настаје Фабрика мотора и мотокултиватора ИМТ Књажевац. ИМТ је производио бензинске и дизел-моторе и пољопривредне машине – мале тракторе и мотокултиваторе, популарне „фрезе“.

Прва производна хала од 3.000 м2 подигнута је 1966. Од 1972. до 1984. изграђено је пет фабрика – Фабрика мотокултиватора, Фабрика нестандардних алата, Фабрика мотора, Фабрика озубљења и термичке обраде у Књажевцу и Фабрика пољопривредних машина и оруђа у Кални.

ИМТ Књажевац био је савремена фабрика, први произвођач мотокултиватора у Југославији и један од највећих у Европи. Осамдесетих је имао 2.000 радника. Израђивао је 32.000 мотокултиватора и једноосовинских трактора годишње. Производе је пласирао на југословенско тржиште, а извозио је у Немачку, Румунију, Бугарску, Пољску, Русију…

ИМТ је значајно допринео развоју пољопривреде на књажевачком подручју, нарочито виноградарства, воћарства и повртарства. Земљорадници су плугове заменили тракторима, а мотике мотокултиваторима.

ИМТ је био један од гиганата књажевачке привреде. Поред изузетних резултата у производњи и пласману производа, бринуло се и о животном и друштвеном стандарду запослених. У кругу фабрике постојала је амбуланта, два ресторана. Од 1975. до 1980. у ИМТ-у је радио огранак Библиотеке. До краја осамдесетих 85% запослених добило је станове, помоћ у изградњи куће или повољне стамбене кредите.

О популарности производа ИМТ-а сведоче и натписи који су донедавно стајали на улазу у Књажевац: „Добро дошли у град малих трактора“. Од децембра 2008. предузеће је под стечајем.