Илиндан

верски празник, дан Светог Илије

У Књажевцу највећи вашар, народно окупљање, је за празник Светог Илије, у народу познатијег као Илија Громовник.

Први вашар одржан је на Преображење 1837. Од 1839. одржава се на Светог Илију и траје три дана. Осим Илинданског, у Књажевцу годишње има још пет вашара – 27. марта, на Ђурђевдан 6. маја, на Видовдан 28. јуна, 13. септембра и 10. октобра. Минићево има пет вашара годишње, а Калнa четири, углавном на верске празнике. На вашарима се у почетку трговало пољопривредним и занатским производима и стоком, а касније и другом робом.

Вашар је попримио и улогу забавног парка. Некада је на вашару могао да се види циркус, менажерија, „зид смрти“ и друге атракције. Данас су се задржали рингишпили, луна-парк, хали-гали…

Свети Илија је хришћански пророк, мудрац који је учио људе о важности религије. Примивши хришћанство, пагански Срби су свог бога Перуна, великог громовника, асимиловали са Светим Илијом Громовником. Он се вози на ватреним колима са четири коња из чијих ноздрва избија пламен. Појава грмљавине се објашњава као тутњава његових ватрених кола којима крстари по небу и облацима.

Постоји народно веровање да на дан Светог пророка Илије треба принети жртву у виду закланог најстаријег петла, званог „старац“. Овај обичај је био у служби заштите од грома и других временских непогода и обезбеђивао је дуг живот домаћина.