Аутомобили

(грч. autos – сам и лат. mobilis – покретан)
возила које се крећу помоћу сопственог мотора

Први аутомобил, „форд модел Т“, појавио се у Књажевцу почетком двадесетих година 20. века. Његов власник био је индустријалац Драгомир Сибиновић. Први шофер у Књажевцу Драгутин Гута Златановић, провезао је првог „форда“ калдрмисаним књажевачким улицама.

Аутомобили у међуратном Књажевцу јесу били малобројни, али је међу њима било и изузетних примерака луксузних лимузина. Најупечатљивији утисак на улицама вароши остављали су „линколн КБ“ из 1932. Ђоке Цветковића, „линколн“ из 1926. и „пакард“ из 1930. Драгомира Сибиновића. Гута Златановић возио је Сибиновићев „пакард“ обучен у бело одело, са белом капом, белим ципелама и рукавицама.

„Пакард“ је златних двадесетих и тридесетих година 20. века био престижни аутомобил. Њиме су се возиле холивудске звезде, богати индустријски и финансијски магнати и краљевске породице. Кажу да је једном приликом Александар I Карађорђевић „пакардом“ инкогнито допутовао у Књажевац, у посету Аци Станојевићу.

Већини предратних аутомобила изгубио се траг. Многи су нестали у Другом светском рату. Понеке су вешти мајстори, механичари, поправљали и оспособљавали за вожњу. Малобројни аутомобили били су састављени од делова различитих возила.

Љубитељи аутомобила, општински шофер Миле Милутиновић Холандија и фотограф Василије Вале Николић, први су почели педесетих година да набављају и возе половна луксузна кола марке „опел“ или „шевролет“, аутомобиле какави су се могли наћи и у возном парку Маршала.

Шездесетих je почела масовна моторизација. Заставина возила – „застава 600“, чувени „фића“, и „фијат 1300“, популарни „тристаћ“, преплавили су Књажевац. Куповали су се и аутомобили стране производње, углавном из источноевропских земаља – „москвич“, „волга“, „шкода“, а тек је понеки „фијат“, „ауди“, „пежо“, па и „мерцедес“, стизао са Запада. Почетком седамдесетих у Књажевцу је било 1.300, 2013. има 8.500 аутомобила. Књажевчани данас возе разне аутомобиле, према укусу, социјалном статусу и финансијским могућностима.