Ђердап

зграда у центру вароши

Подигнута је крајем 19. века, на имању велепоседника Алексе Арнаутовића. Зграду 1900. купују богати трговци Божиновићи. Канцеларија Веље Божиновића била је у приземљу.

На спрату је од 1908. радила Женска подружина, где су стручне учитељице подучавале варошке девојке кројењу, шивењу и другим ручним радовима. Подружина је била активан учесник у друштвеном и културном животу вароши. Помагала је Женску занатску школу и организовала хуманитарне акције, посебно током ратних година. Председница Женске подружине била је жена Веље Божиновића, Драгица.

У међуратно време у „Ђердапу“ се налазила књижара Душана Ђорђевића и штампарије Љубомира Нонића и Бошка Ђорђевића.

Све до краја Другог светског рата власници су приземље зграде давали у закуп кафеџијама. Кафана се звала „Ђердап“, па је и зграда добила ово име.

Од виђенијих књажевачких кафеџија „Ђердап“ су држали Милан и Лепосава Атанасковић, познатији као Милан Цар и Лепа Царица. У локалу поред кафане отворили су прву коцкарницу у вароши.

После Другог светског рата до данас у овој згради раде многе радње: месара, посластичара „Оријент“, пржионица кафе, бутик, фотографска радња, фризерски салон, кафић „Мала ружа“…