Џервинова вила

један од симбола Књажевца, Вила „Цветковић“, на Џервиновом брду

Подигнута је 1939. на имању Ђоке Цветковића. Сматра се да је саграђена по узору на неки замак у Чешкој или Аустрији. Извођач грађевинских радова било је београдско грађевинско предузеће „Фрањо Музер и Филип Чаквари“. Око виле je Цветковић засадио виноград на 85 ари, а око источне и северне стране подигао је украсни зид од три метра, где је у једном делу била чесма. Изградња виле коштала је око милион тадашњих динара.

Велико инвестирање у изградњу није заобишло ни ентеријер. Унутрашњост виле красио је изузетно луксузан намештај. Вила има приземље и два спрата са кулом – видиковцем. Имала је и свој водовод, али због слабог притиска вода није могла да доспе до горњег спрата. Решење за овај проблем била је пумпа која је одводила воду у казан на врху, капацитета око 300 литара.

Ђока је тестаментом вилу преписао Милици Дворжак Првуловић која је дуго била служавка Цветковића. Вила мења власника 1967, када је откупљује „Џервин“ за смештај администрације. Касније је извесно време била запостављена. Почетком деведесетих постала је угоститељски објекат. Данас је у приватном је власништву и јако је запуштена.

Вила Ђоке Цветковића налази се на брду Џервин изнад Књажевца, тј. узвишици у западном делу Књажевца надморске висине 318 м. Раније су на овом брду били многобројни виногради и воћњаци на којима су узгајане тамне, црвене сорте грожђа по којима је ово брдо и добило назив за који се сматра да означава тамно-црно грожђе. Данас се на брду испод виле Цветковића налази стамбено насеље, Џервиново насеље. На самом врху брда налазе се и потисни резервоари водовода, који снабдевају град питком водом.