ФКМС

Фестивал културе младих Србије

Прве идеје да се у Књажевцу организује фестивал родиле су се 1951, на Филозофском факултету у Београду, на састанку студената из Тимочке крајине.

У историји дугој више од пола века, Фестивал је неколико пута мењао име, а од 1973. носи назив Фестивал културе младих Србије.

Први фестивал, „Музичке игре студената Србије“, одржан је 1962. у дворишту Гимназије, а изложба слика била је постављена у Матичној библиотеци. На првом Фестивалу било је заступљено музичко, фолклорно и ликовно стваралаштво.

Фестивал је током година окупљао младе аматере из Србије, који су се у такмичарском делу програма надметали у свим областима уметничког стваралаштва (музика, фолклор, балет и денс, књижевно, ликовно и драмско стваралаштво, рецитаторство, говорништво, аматерски и играни филм, уметничка фотографија…). Осим за област поезије, за коју се додељује „Тимочка лира“, од 1984. Фестивал нема такмичарски карактер, већ на њему млади само представљају своје стваралаштво.

У стручном жирију Фестивала били су познати уметници: музичари Предраг Милошевић, Владислав Хиршл, књижевници Јовица Аћин, Милисав Савић, Срба Игњатовић, Радомир Андрић, Братислав Милановић, сликари Радислав Тркуља, Тодор Стевановић, људи из света позоришта и филма, Љубиша Самарџић, Горан Паскаљевић, Небојша Ђукелић, Владимир Путник… Свакога лета у време Фестивала, читав Књажевац претвара се у позорницу. Док се није преселио у Дом културе 1982, Фестивал се догађао на многим местима у граду – у Дому синдиката, Биоскопу „Тимок“, Дому омладине, летњој башти Дома ЈНА, у атријуму Споменика слободе, читаоници Библиотеке, на Тргу Димитрија Туцовића, на летњој позорници у Гургусовачкој кули…