Гургусовачка кула

злогласна тамница, српска Бастиља,
касарна, летња позорница

Саграђена је на месту старијег турског турског шанца, подигнутог у 18. веку, који је постављен за надгледање града. У периоду између 1842. и 1844. ова грађевина је преуређена у војни објекат. Инжењер Франц Јанке је предводио радове.

Кула је била четвороугаоне основе са два спрата. Постојало је и спољно степениште које је водило на спрат. Око саме куле била је подигнута висока палисадна ограда.

И пре него што је завршена градња, функција зграде је промењена и Гургусовачка кула постаје тамница, у коју су затварани политички противници династије Карађорђевић. Међу затвореницима били су кнез Јован Мићић, присни пријатељ Милоша Обреновића, те учесници у Тенкиној завери 1857, истакнути политичари и чланови Државног совјета, Раја Дамњановић, Паун Јанковић, Стефан Стефановић Тенка…

Кула је спаљена по налогу Милоша Обреновића 17. јануара 1859.

Обновљена је после српско-турских ратова. Од првобитне куле сачуван је само један зид са отворима за пушке и улазна капија. До 1959. Кулу је користила војска.

У летњу позорницу преуређена је 1965. а данас је то потпуно уређен, ревитализован вишенаменски простор за културне и јавне догађаје, скупове окружен парком и дечијим игралиштем.

Приликом адаптирања простора 2011. године у ископу предвиђеном за потребе санитарног чвора регистровани су старији камени зидови израђени у техници сухозида. Они указују на то да је стратешки најповољније место у Књажевцу било коришћено у дужем временском периоду.