Игњатовић, Срба

Србислав Срба Игњатовић (1946)
књижевник, књижевни критичар

Родио се у Књажевцу. Основну школу и гимназију завршио је у родном граду. Дипломирао је и магистрирао на Филолошком факултету у Београду.

Аутор је више од 30 књига – збирки поезије: „Који немају душе“ (1971), „Рашљар“ ( 1989), „Stowaway“ (2008)…; неколико књига прозе – бележница, кратких прича, путописа и романа: „Црв у глави“ (1988), „Кад смо сви били Тито и друге приче“ (1994), „Дубока Кина“ (2003)… Објавио је на десетине књига књижевних критика, студија и есеја: „Саломина чинија“ (1970), „Срећни Вавилон“ (1986), „Хроника песничког умећа“ (1992)…

Главни је и одговорни уредник књижевног часописа „Савременик“. Приредио је и уредио више стотина књига. Заступљен је у домаћим и страним антологијама. Добитник је десетак књижевних награда.

Статус слободног уметника има од 1965. Члан је Удружења књижевника Србије од 1970.

Срба Игњатовић од младости је присутан у културном животу Књажевца. Као гимназијалац писао за школски лист „Наши погледи“, који је и уређивао. Поводом десетогодишњице излажења листа, приредио је зборник „Четрнаест песама“. Шездесетих година писао је сценарио за свечано отварање Фестивала, које су водиле тадашње телевизијске звезде. Од деведесетих повремено је у фестивалском песничком жирију. Помажући локалне ауторе, допринео је уобличавању књажевачке књижевне сцене. Сваки пут када дође у Књажевац, донесе прегршт књига на поклон Народној библиотеци „Његош“.

Срба Игњатовић је 2010. проглашен почасним грађанином Књажевца.