Станојевић, Алекса

Алекса Станојевић Аца (1852-1947)
штампар, рентијер, политичар

Рођен је у Књажевцу, од оца Милоша и мајке Лозане, као једно од четворо деце.

Био је штампар и рентијер. Важио је за угледног пословног човека и великог добротвора.

Као значајна политичка личност имао je веома важну улогу у друштвено-политичком животу Србије и Краљевине Југославије. Шездесетогодишњу политичку каријеру започео је као посланик Народне скупштине 1880. Био је један од оснивача Народне радикалне странке 1881. Поред Николе Пашића, чији је био кум, пријатељ и дугогодишњи сарадник, најистакнутија је личност ове партије. Након смрти Николе Пашића 1926, долази на место председника странке.

Аца Станојевић везује се за бројне преломне историјске догађаје, али су његова личност и ауторитет до данас некомпромитовани и уважавани. Био је противник режима краља Милана Обреновића, један од организатора Тимочке буне 1883, учесник у Чебинчевој афери 1894, председник Народне скупштине у више мандата од 1902. и један од чланова српске делегације која је пратила краља Петра I Карађорђевића у Женеву 1903.

Несебично је помагао угроженим породицама и талентованој деци. Подржавао је рад црквене заједнице, Соколског друштва, Црвеног крста, Читалишта и других добротворних, певачких, читалачких, спортских друштава у Књажевцу. После Другог светског рата поклонио је тек основаној омладинској библиотеци велики број књига.

Алекса Станојевић је сахрањен у Књажевцу уз највише државне почасти. Његова кућа у Његошевој 6 споменик је културе. Од 1986. у њој је Музеј града Књажевца, у саставу Завичајног музеја.