Жикић, Сима

Сима Жикић (1878-1964)
свештеник, сликар, књижевник, вероучитељ, наставник цртања

Рођен је у Зајечару, у трговачкој породици. Пет разреда гимназије завршио је у Зајечару одакле је, као надарени ученик, по препоруци наставника цртања Николе Марковића и уз подршку епископа тимочког Мелентија Вујића, 1897. доспео у живописачку школу и богословију у Русији. Након повратка у Србију 1905, ради као учитељ у Облачини и Васиљу. За ђакона је рукоположен 1909, за свештеника 1911, па започиње службовање у селима Планиница, Криви Вир, Луково. Први светски рат проводи у збегу, гоњен од Бугара. Службу у другој књажевачкој парохији добио је 1920. Свештеник у Књажевцу био је до пензије 1953.

Водио је активан друштвени живот. Бавио се сликањем и писањем, свирао је флауту и виолину. Његову ликовну заоставштину чине дела различите тематике и у различитих техника, више десетина уља на платну, десетак икона, скулптура, стотинак цртежа и др. Излагао је у Књажевцу 1933, поводом обележавања стогодишњице ослобођења Тимочке Крајине од Турака, у послератном периоду на изложбама у Биоскопу „Тимок“, Матичној библиотеци и другим местима у граду, а његова дела излагана су и постхумно на колективним изложбама у Књажевцу и Зајечару. Стилски, он припада сликарима наивног реализма.

Више од шездесет година прота Жикић бавио се и књижевним радом. Његову писану заоставштину чини више од 1.300 страница мемоарских списа, три романа, мноштво приповедака, расправа, чланака, проповеди, песама, превода са руског језика. Од 1910. до 1940. објављивао је у црквеним гласилима. Народна библиотека „Његош“ објавила је његову целокупну литерарну заоставштину док је Завичајни музеј публиковао Жикићев илустровани уџбеник „Конспективни преглед историје уметности – кад млидијах бити учитељ цртања“.

Предавао је веронауку и цртање у књажевачкој гимназији. Био је један од иницијатора Светосавског добротворног бала, председник књажевачког Црвеног крста.

За свој свештенички, уметнички и добротворни рад, добио је више значајних признања и од цркве и од државе. По сопственој жељи али и према заслугама, протојереј Сима Жикић сахрањен је у порти Цркве Светог Ђорђа у Књажевцу.