Живковић, Драгослав

Драгослав Живковић (1955)
академски сликар

Рођен је у Књажевцу 1955. где је провео детињство и похађао основну школу и гимназију. Студирао је на Академији ликовних уметности у Београду, у класи Мирјане Михаћ. Стручно усавршавање заокружио је магистратуром 1987.

Драгослав живи у Књажевцу и ради у Завичајном музеју.

Излагао је на више самосталних и групних изложби. Децембра 2006. имао је ретроспективну изложбу у галерији „Прогрес“ у Београду. Изложбу је отворила чувена сликарка Оља Ивањицки.

Успешност његовог рада потврђују многобројне и значајне награде – Награда за сликарство из Фонда Петра Лубарде, Награда из фонда Бете и Ристе Вукановића, Годишња награда Галерије Илије М. Коларца и Награда за акварел на 12. Међународној изложби минијатуре у Торонту.

Аутентичност и универзалност његовог рада стављају га у ред најутицајнијих и најзначајнијих савремених стваралаца.

ПТТ Србија је у сарадњи са Општином Књажевац 2009. године издала поштанску маркицу са представом слике „Књажевац“ Драгослава Живковића.  Колекција дела Драгослава Живковића заузима изузетно место у уметничком фонду Завичајног музеја. Највећи број дела настао је за потребе сталних поставки Музеја, док је део, углавном раних радова, поклон аутора. У колекцији доминирају препознатљиви цртежи изведени угљеном на платну – „Праисторија“, „Римски легионари, Timacum Minus“, „Појање прстену“, „Књажевац“, а заступљени су иактови, изведени сувим пастелом на папиру или платну, и изузетна уља на платну – „Књажевчанка“, „Покладе“… Дела Даргослава Живковића изложена су у посебном одељку Галерије Музеја и представљају део сталне поставке.